Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı tanısıyla tedavi gören hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, hastalıkta ölüm oranının yüzde 5 olduğu tespit edildi.
CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp ve İlk Yardım Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şevki Hakan Eren, Yrd. Doç. Dr. İlhan Korkmaz ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, ‘Sivas yöresinde kene tutma şikayeti olan kişilerden çıkarılan kenelerin cins ve tür dağılımı’ ve ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında tanı koyma durumu ve kriterler’ konulu 2 ayrı araştırma yaptı. Hastanenin acil servisine 2006-2008 tarihleri arasında kene tutma şikayeti ile gelen toplam 422 kişiden çıkarılan kenelerin tanımlandığı ‘Sivas yöresinde kene tutma şikayeti olan kişilerden çıkarılan kenelerin cins ve tür dağılımı’ adlı araştırmada, 6 sert kene, bir yumuşak kene cinsi tanımlandı.
Kene tutma şikayeti ile gelen hastaların çoğunluğunda hyalomma anatolicum (yüzde 37,1), Haemaphysalis parva (yüzde 14,6) ve Rhipicephalus bursa (yüzde 13,0) türlerinin bulunduğu araştırmada, diğer kene türleri ise 0,5 ve 4,6 arasında değişen oranlarda görüldü.
– KENE ISIRMALARINDA KIRSAL-ŞEHİR ORANI-
Kene çıkarılan kişilerin geldikleri yerleşim birimlerine bakıldığında ise köy ve ilçelerden kene tutma şikayeti ile gelenlerin oranının yüzde 74,8 olduğunun belirlendiği araştırmada, ilden gelenlerin yüzde 21,5 olduğu ortaya çıktı.
Köy ve ilçelerden gelenlerde kene tutmasının anlamlı şekilde yüksek olmasının bölgede bulunanların geçimleri için köy ve ilçelerde hayvancılıkla uğraşmaları, bahçe ve tarlada çalışmalarından ve nüfusun il nüfusuna göre daha fazla olmasından kaynaklandığı belirtildi.
İlçelere göre kene tutması nedeniyle başvurular değerlendirildiğinde en fazla başvurunun Yıldızeli, Sivas merkez ve Hafik’ten olduğu, bunun nedeninin bu yerleşim yerlerinin hastaneye ulaşımlarının daha kolay olmasından kaynaklanabileceği kaydedildi.
– EN ÇOK HASTA AĞUSTOS AYINDA, ÖLÜM ORANI YÜZDE 5-
Aynı öğretim üyelerinin 2002-2008 yılları arasında hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı tanısıyla tedavi gören 687 hasta üzerinde yaptığı ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında tanı koyma durumu ve kriterler’ konulu diğer araştırmada da çeşitli tespitlere yer verildi.
Uluslararası Afrika Mikrobiyoloji Dergisi’nde de yayınlanan araştırmada, hastaların yüzde 37’sinin ağustos, yüzde 24’ünün temmuz, yüzde 15’inin ise haziran ayında hastanede tedavi altına alındığı saptandı.
En fazla bulgunun halsizlik, ateş, ağrı, kanama olduğunun belirlendiği araştırmada, hastalığın en çok kırsal alanda yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğü tespit edildi.
Yıllar içinde vaka sayısının giderek arttığı, ancak ölüm oranının aynı hız ve oranda artmadığının belirlendiği araştırmada, hastalarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 5 olduğu ortaya çıktı.
– YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN-
Araştırmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Şevki Hakan Eren, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hastalığıyla ilgili bir kene tiplendirmesi, bir de hastalığın kliniğiyle ilgili iki ayrı çalışma yaptıklarını söyledi.
Araştırmalardan birinin Cumhuriyet Tıp Dergisi, diğerinin ise Afrika Mikrobiyoloji Dergisi’nde yayınlandığını ifade eden Eren, şöyle konuştu:
‘Her iki araştırma da tüm insanlık için faydalı olacağına inandığımız iki yayın. Hem hastalığın görülme sıklığını, hem ne şekilde cereyan ettiğini, ölüm oranlarının ne kadar olduğunu, hangi aylarda sıklıkla görüldüğünü araştıran bir çalışma.’
Hastanelerine yaz döneminde günlük ortalama 10 kişinin kene ısırması şikayetiyle başvurduğunu anlatan Eren, ayrıca hastanelerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili en fazla hastanın Tokat’tan geldiğini bildirdi.
Leave a Reply