SOKAKTA VAR EVLERDE YOK

 SİVAS – Muzaffer Akyüz – Sivas’ın Hafik ilçesinde, Özen Barajı nedeniyle başka bir bölgeye taşınan Maden köyü sakinleri, yeni taşındıkları yerin orman vasfını yitirmiş 2B arazisi olduğu belirlendiği için evlerine elektrik verilmemesi üzerine zor günler yaşıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yapımı tamamlandıktan sonra kapakları 2008 yılının ekim ayında kapanarak su tutmaya başlayan Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğüne bağlı Özen Barajı’nın 2009 yılı bahar aylarında sularının yükselmesiyle baraj gölü alanındaki Maden köyü, Çakmak köyü Kamışlıbel mevkisine taşındı.
Üç yılda doluluk oranına ulaşacağı tahmin edilen baraj sularının bir yılda köylerine kadar gelmesi üzerine köylüler, acil olarak başka bir araziye taşınmak zorunda kaldı. Bir süre sonra köyün yeni taşındığı arazinin orman vasfını yitirmiş 2B arsası olduğunun belirlenmesi üzerine tapu alamayan köylüye elektrik de verilmedi.
Sokak lambaları getirilen köyde, tapular alınamadığı için evlere abonelik verilemedi. Karanlıkta kalan köylüler, elektrik saatlerini taktırdı ve sokak lambalarından elektrik almaya başladı. Hatta bazı köylüler de akşam saatlerinde yanan sokak lambalarından alınan elektriği jeneratörle gündüz de kullanmaya başladı.

Bir süre sonra görevliler tarafından elektrik saatleri mühürlenen ve sokak lambalarından da elektrik almaları engellenen köylüler, teknolojiden uzak ve karanlıkta yaşamaya başladı.
Geceleri bütün işlerini mum ışığında gören köylüler, karanlıktan kurtulmak için yetkililerden sorunlarına çözüm bulmasını istiyor. Hastaları ve yaşlıları olduğunu belirten köylüler, buzdolapları çalışmadığı için ilaçlarını muhafaza edemediklerini, geceleri karanlıkta kalmaları nedeniyle çok zorlandıklarını ifade etti.
Köy sakinlerinden Şaziye Köse, çamaşır makinelerinin ve buzdolaplarının elektrik olmaması nedeniyle çalışmadığını belirterek, “Peynir, zeytin alıyoruz çürüyor, ekmeğimiz küfleniyor. Burası köydür, bize de yazık değil mi?  Bizi yerimizden, yurdumuzdan kaldırdılar, buraya getirdiler, bari elektrik versinler. Televizyon çalışmıyor, bir şey çalışmıyor, mahrumiyet bölgesindeyiz” dedi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*