Sivas’ta Eski Kışlar Yok

Sivas Hafik ilçesinde kar kalınlığı önceki yıllara göre çok az olunca, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar kış mevsimine rağmen küçükbaş hayvanlarını açık arazide otlatıyor.

Kış mevsiminin uzun geçtiği illerden biri olan Sivas’ta, soğuk hava iyiden iyiye etkisini göstermeye başladı. Kış memleketi olarak bilinen Sivas’a, bu yıl henüz çok fazla kar düşmedi. Eski yıllara göre kışların yaşanmadığını belirten Hafikli çiftçiler, Güneşli günlerde hayvanlarını araziye otlatmaya çıkardı. Karlı arazide yaylıma çıkarılan küçükbaş hayvanlar, kar örtüsünün altında kalmayan açıktaki otlarla besleniyor.

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, ilçede 9 Aralık’taki yağışın ardından kar kalınlığının yer yer 10-15 santimetreye ulaştığını, ancak güneşin etkisiyle karın erimeye başladığını, toprak ve otların görünür hale gelmesi üzerine de hayvanları araziye çıkardıklarını belirtti.

İlçeye bağlı Durulmuş köyünde hayvanlarını otlatmaya çıkaran Kenan Sonkur, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, “Eskiden böyle değildi. Eskiden diz boyundan daha fazla kar oluyordu. Bu aylarda hayvanlar içeride ot ve yem yiyordu. Simdi ise hemen hemen yaza kadar arazide otluyor. Bu da, benim tahminim küresel ısınmanın etkisiyle meydana gelen iklim değişmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Sonkur, “Şu anda Aralık ayındayız, eski hesaba göre ‘kara kış’ derler, hayvanlar halen arazide otluyor, karınlarını doyurabiliyor. Bu yüzden daha iyi verim alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Sonkur’un sürülerini, köpekleri koruyor. Sürüde üzeri boyalı koçlar yer alıyor. Yörede, kuzuların ve sürünün daha Bereketli olması için koçların üzerinin boyandığı belirtildi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*