Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Türkiye’nin 13 Mart 2009’da yüksek hızlı trenle buluştuğunu ve yüksek hızlı trende Avrupa altıncısı, dünya sekizincisi olduğunu belirtti.
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Türkiye’nin 13 Mart 2009’da yüksek hızlı trenle buluştuğunu ve yüksek hızlı trende Avrupa altıncısı, dünya sekizincisi olduğunu belirtti.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Sivas’a gelen Bakan Soluk, Sivas-Ankara karayolu üzerindeki mevcut beton travers fabrikasının yanındaki alana İtalyan ve yerli ortaklarla, Sivas Travers İmalat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SİTAŞ) adıyla kurulacak yüksek kapasiteli, modern beton travers fabrikasının temel atma törenine katıldı.
Bakan Soluk, törende yaptığı konuşmada, temeli atılan tesisin kamu özel sektör ortaklığıyla kurulacağını ifade ederek, Sivas’ın önemli bir tesis kazandığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her alanda olduğu gibi ulaşım ve iletişim alanında onlarca yıllara sığması mümkün olmayan alt yapı yatırımlarının gerçekleştirildiğini anlatan Soluk, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım öncülüğünde asırlara kayıtlar düşüren projelerin başarıldığını kaydetti.
Soluk, kaderine terk edilen demiryollarının Başbakan Erdoğan tarafından 2003 yılında yeniden devlet politikası haline getirildiğini belirterek, şunları söyledi:
“13 Mart 2009 yılında Türkiye yüksek hızlı trenle buluştu. Ülkemiz yüksek hızlı tren kullanımında Avrupa altıncısı, dünya sekizincisi oldu. 10 bin kilometre yüksek hızlı tren demiryolu, 5 bin kilometre de konveksiyonel hat demiryolu proje çalışmalarımız devam ediyor. Sadece bunlar için travers fabrikalarımız travers üretse, yaklaşık 25-30 milyon adet traverse ihtiyacımız var. Sivas’taki temelini atacağımız travers fabrikamızın yıllık kapasitesi 1 milyon 39 bin 500 adet. Bu nedenle Devlet Demiryollarımızın da içinde yer aldığı konsorsiyumdan özellikle rica ediyorum, bu kapasite yetersizdir, bu kapasite Sivas’a yetmez. Süratle kapasiteyi artırırken hedefimiz milyonlar olmalı ve bu milyonları içeride kullandığımız gibi komşu ülkelere de ihraç ederek ülkemize döviz girdisinin sağlanmasını istiyorum. ”
-ESKİ ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM-
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türkiye dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi, Sivas’ın da Türkiye’nin 10’uncu büyük kenti olacağını ifade etti.
‘İşimiz hizmet, gücümüz millet” diyen Yıldırım, yollarına kararlı adımlarla devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Şu tesis için Sivas için iş demek, AŞ demek, zenginlik demek. Bir zamanlar burası demiryollarının kalbiydi. 1938’de Sivas-Ankara demiryolu açıldığı zaman dönemin Başbakanı İsmet İnönü bu açılışı yaparken ne dedi biliyor musunuz? ‘Ey Sivaslılar artık demiryolunuz var, artık Ankara’ya bir günde gideceksiniz’ dedi. İşte aradan geçen bu süre içerisinde Sivas’a sizin evlatlarınız, bu ülke sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan hızlı treni getiriyor. Hızlı tren gelince Ankara’ya bir günde değil, 1 saat 49 dakikada gideceksiniz. 1 saat 49 dakikada ver elini Ankara, ver elini Sivas. Hayırlı Uğurlu olsun. Sivas’a da bu yakışır, Sivas’a da hızlı tren yakışır, Sivas’a da havayolu, halkın yolu yakışır, Sivas’a duble yollar yakışır. ‘Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece’ diyen üstat Aşık Veysel eğer sağ olsaydı, ‘Uzun duble bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece’ derdi. İşte Sivas’ın duble yolları. 23 kilometreden aldık üzerine 600 kilometre yol yaptık. 23 kilometre nere, 623 kilometre nere. İşte Sivas, işte hizmet, başka lafa gerek yok değerli hemşehrilerim. ”
Yıldırım, temeli atılan fabrikada üretilecek traverslerin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapılacak 10. bin kilometre hızlı demiryolu, 6 bin kilometre normal demiryolu inşaatlarında kullanılacağını, Türkiye’nin travers ihtiyacının buradan karşılanacağını kaydetti.
-DİĞER KONUŞMACILAR-
Sivas Valisi Ali Kolat da Sivas’ın yapılan çalışmalarla ulaşım alanında önemli bir merkeze dönüştürüldüğünü belirtti. Kentin yeniden kavşak noktası olmaya başladığını da ifade eden Kolat, kentin yatırımlar açısından Yükselen bir il olduğunu kaydetti.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye’nin çağdaş demiryolu ağına sahip olduğunu ifade ederek, demiryollarının bugün kabuğunu kırdığını, demir yolcularında kendine güveninin geldiğini söyledi.
SİTAŞ’ın ortaklarından Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, bugünün Sivas için tarihi bir gün olduğunu belirtti.
Şirket ortaklarından İtalya Margeritelli firmasının Genel Müdür Yardımcısı Jacop Moretti de Sivas’ta yatırım yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Konuşmaların ardından Bakan Soluk, Yıldırım ve diğer yetkililer, tesisin temelini birlikte attı.
Bakan Soluk, Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Sivas Garı’ndaki Hürriyet Trenini ziyaret etti. Burada Soluk ve Yıldırım’a trenin simülasyon vagonunda depremi anı yaşatıldı.
-MODERN BETON TRAVERS FABRİKASI-
TCDD, KOLSAN, Eser Beton ve İtalyan firma Margeritelli tarafından 20 bin metre karelik bir alanda temeli atılan firma, Türkiye’nin beton travers ihtiyacının yanı sıra Suriye, Irak, İran, Gürcistan, Azerbeycan, Cezayir, Libya ve Tunus’a ihracat yapacak. TCDD’nin iştirakiyle, yerli ve İtalyan ortakla kurulan Sivas Modern Travers Fabrikasında üretilecek beton traverslerin, Sivas-Ankara hızlı tren hattında ve diğer güzergahlarda da kullanılması planlanıyor.
Fabrika, uluslararası standartlarda 1 milyon 39 bin 500 adet ön germeli beton travers üretecek ve üretimdeki yerlilik oranı en az yüzde 97 olacak. Teknoloji yoğun üretim sistemi kullanılarak üretim yapacak fabrikada ilk etapta 56 kişi istihdam edilecek. Çalışan sayısının ilerleyen süreçte artırılabileceği belirtildi.
Leave a Reply