Hafik, ‘Osman Gazi Heykeli’ne Kavuştu

Sivas’ın Hafik ilçesine dikilmek üzere belediye tarafından Cumhuriyet Üniversitesi’ne (CÜ) yaptırılan ‘Osman Gazi Heykeli’ ilçede oluşturulan alana yerleştirildi.

Hafik’te 1916 yılında dikilen ve Türkiye’nin ilk anıt heykeli olduğu bildirilen Osman Gazi Heykeli, tüm girişimlere rağmen şu an sergilendiği müzeden ilçeye tekrar getirilemeyince belediye tarafından bir süre önce CÜ’ye yaptırılan farklı Osman Gazi Heykeli, ilçeye getirildi.

Hafik Hacı Esma Kocacık İlçe Hastanesi önündeki kavşakta oluşturulan alana dikilen heykelin açılışı yarın Hafik 12. Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında yapılacak.

Heykelin yapılışında maddi destekte bulunan iş adamlarından Salih Custan, heykelin yapımı için ihtiyaç olduğunu duyduğunu ve annesi Şahzede’nin adını yaşatmak için heykelin yapımına destekte bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin ilk anıt heykeli olma özelliğini taşıdığı kaydedilen, kaldırıldıktan sonra 1943 yılında Sivas Müzesine intikal eden ve şu anda Sivas Arkeoloji Müzesinde sergilenen Osman Gazi Heykeli, yapılan girişimlere rağmen Arkeoloji Müzesi’nin envanterine kayıt edildiği için yeniden ilçeye getirilememişti.

Bunun üzerine Hafik Belediyesi, ilçeye yeni bir Osman Gazi Heykeli yaptırmak üzere harekete geçmiş, görüşmeler sonucunda, CÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı öğretim görevlisi Nihat Sezer Sabahat ve heykel bölümü öğrencilerine bir ton çamur harcanarak 2,5 metre boyunda yeni bir Osman Gazi Heykeli yaptırmıştı.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*