BİR KÖY İKİ EFSANE

GELİN KAYALARI

Sivas’a bağlı Çaygören köyünde yaşanan iki efsane kulaktan kulağa dolaşıyor. Anlatılan birinci efsaneye göre, bir kız başka bir köyden rızası olmadan evlendirilmek isteniyor. Düğün halayı kuruluyor eğlenceler yapılıyor. Gelin köyünden damadın köyüne doğru düğüncü alayı yola çıkıyor. Gelin istemediği bir yere gittiği için Allah’a yalvarıyor Allah’ım beni o köye gitmeden taş kes diye. Duası kabul oluyor kendisi atın üzerindeyken ve düğün alayı orada taş kesiliyor. Çaygören köyü yaşlılarından Hüseyin Gül(76), dedelerimizden babalarımızdan bu şekilde işittik gelin, gelinin atı, kafası gözü her tarafı belliydi. Zamanla yağmurdan eridi uçtu ve bu hale geldiğini söyledi.

YAMAÇTAKİ EJDERHA

Çaygören ve Küpecik köyleri arasındaki tepeciklerden birinin yamacında yukardan aşağıya uzanan yaklaşık 150 metre uzunluğunda bir taş vardır ve bu taşın ejderha olduğu rivayet edilir. Efsaneye göre öküzleri ile çift süren karı koca üzerlerine doğru tepeden bir ejderhanın geldiğini görürler. Ejderhanın üzerlerine doğru geldiğini gören adam Allah’a dua eder Allah’ım bunu burada taş kes öküzlerden birini kurban edeceğim der. O gün öküzü kurban etmeden eve dönerler. İkinci gün yine aynı tarlaya çift sürmeye gelirler. Ejderhanın tekrar canlandığını görürler bunun üzerine kadın kocasına adağını yerine getirmedin ejderha canlandı der ve öküzü kendi elleriyle keser. Ejderha ikinci kez taş kesilir. Rivayete göre taş kesilen ejderhanın burun deliklerinden birinden temiz su akar. Diğerinden ise ilk gün adadığı öküzü kesmediği için irin gibi bir sıvı aktığı rivayet edilir.

Rivayete konu olan karı kocanın torunu halen Çaygören köyünde yaşamını sürdüren 40 yaşındaki Fevzi Özgür. Büyüklerinden duyduğuna göre o kişinin dedesi İsmail çavuş olduğunu söyledi. Özgür, Büyüklerimden duyduğuna göre, dedem İsmail çavuş hanımıyla tarlayı çift sürerken dağdan ejderhanın geldiğini görmüşler ve orada Cenabı Allah’a dua etmişler bunu taş kesersen öküzü kurban edeceğim ve ejderha taş kesilmiş dedemde orada öküzü kurban etmiş dedi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*