Bakanlar Kurulu’nun 4/C kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamuda, özelleştirme sonucu işsiz kalanlardan 36 bin 215 kişi, 2010 yılında geçici personel olarak sözleşmeli çalıştırılacak.
Bakanlar Kurulunun ”Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Karar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki geçici mahiyetteki işleri yürütmek üzere azami 36 bin 215 kişinin;, bir mali yılda 11 ayı geçmemek üzere, 2010 yılında geçici personel olarak sözleşmeli çalıştırılmasını düzenliyor.
Söz konusu karar kapsamında istihdam edilecek geçici personelin, 30 günlük süre içerisinde ilgili kurumlara başvurması gerektiği ifade edilen kararda, bu kişilerin kamu haklarından mahrum bulunmaması, askerlikle ilgisi bulunmaması ve görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığının bulunmaması gerekiyor.
Geçici personel, yiyecek yardımından faydalandırılacak. Geçici personele, söz konusu kararda belirtilen ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret ödenmeyecek ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamayacak.
Geçici personel, istihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamayacak.
HER AY AZAMİ 2 GÜN ÜCRETLİ İZİN VERİLECEK
Karar gereğince istihdam edilecek geçici personele, çalıştıkları her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilecek. Bu izinler toplu olarak da kullandırılabilir.
Geçici personele, resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilecek.
Geçici personelin isteği üzerine, eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 3 gün ücretli mazeret izni verilecek.
GÖREV YERİ
Geçici personel, karar ile belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalıştırılabilecek.
Bağlı ve ilgili kuruluşlarda görevlendirilen geçici personelin ücretleri görevlendirildikleri kuruluşlar tarafından ödenecek.
Üniversitelere tahsis edilen toplam pozisyonlarda çalıştırılacak geçici personelin sayıları üniversiteler itibarıyla Devlet Personel Başkanlığınca belirlenecek.
Geçici personel öncelikle en son çalıştıkları illerde, bu illerde istihdamlarının mümkün olmaması halinde diğer illerde istihdam edilecek.
Geçici personel, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine tabi olacak.
Bakanlar Kurulu kararına göre, 2010 yılı için kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek geçici işçi sayısı şöyle:
İstihdam edilecek
Kurum Adı kişi sayısı
——— —————–
Adalet Bakanlığı 4.000
Milli Savunma Bakanlığı 100
İçişleri Bakanlığı 3.500
Maliye Bakanlığı 1.000
Milli Eğitim Bakanlığı 14.000
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 250
Sağlık Bakanlığı 2.500
Ulaştırma Bakanlığı 1.000
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 1.500
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 200
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 100
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 50
Kültür ve Turizm Bakanlığı 500
Çevre ve Orman Bakanlığı 2.000
Yargıtay Başkanlığı 130
Danıştay Başkanlığı 60
Devlet Personel Başkanlığı 15
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 800
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü 10
Üniversiteler 4.500
TOPLAM 36.215
KAYNAK:ANADOLU AJANSI (AA)
Leave a Reply