Hafik, ‘Osman Gazi Heykeli’nden Vazgeçmedi

Sivas’ın Hafik ilçesinde 1916 yılında dikilen ve Türkiye’nin ilk anıt heykeli olduğu bildirilen Osman Gazi Heykeli, tüm girişimlere rağmen şu an sergilendiği müzeden ilçeye tekrar getirilemeyince belediye tarafından Cumhuriyet Üniversitesi’ne (CÜ) farklı bir Osman Gazi Heykeli yaptırıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hafik’te yaşayan Bahri Çavuşoğlu, 1916 yılında dönemin Valisi Muammer Bey tarafından yaptırılan ve 1936 yılında kaldırıldığı belirtilen Osman Gazi Heykeli’nin, ilçeye tekrar konulması için girişimlerde bulundu.

Çavuşoğlu’nun 1986 yılından beri yaptığı bu girişimlere, Hafik Kaymakamlığı ve Belediyesi ile ilçedeki sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Türkiye’nin ilk anıt heykeli olma özelliğini taşıdığı kaydedilen, kaldırıldıktan sonra 1943 yılında Sivas Müzesine intikal eden ve şu anda Sivas Arkeoloji Müzesinde sergilenen Osman Gazi Heykeli, yapılan girişimlere rağmen Arkeoloji Müzesi’nin envanterine kayıt edildiği için yeniden ilçeye getirilemedi.

Bunun üzerine Hafik Belediyesi, ilçeye yeni bir Osman Gazi Heykeli yaptırmak üzere harekete geçti. Görüşmeler sonucunda, CÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı öğretim görevlisi Nihat Sezer Sabahat ve heykel bölümü öğrencileri, ilçedeki bir kavşağa konulmak üzere yeni bir Osman Gazi Heykeli yaptı.

Bir ton çamur harcanarak 2,5 metre boyunda yapılan Osman Gazi Heykeli’nin Hafik İlçe Hastanesi önündeki kavşağa konulacağı, heykelin açılışının 16 Temmuzdaki Hafik 12. Kültür Sanat ve Turizm Festivali’nde yapılacağı bildirildi.

Malzeme masrafı Hafik Belediyesi tarafından karşılanan heykel için CÜ’nün herhangi bir ücret almadığı belirtildi.

– HEYKELİN YAPIMI YAKLAŞIK 4 AY SÜRDÜ-

CÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Nihat Sezer Sabahat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafik Kaymakamlığı ve Belediyesi ile ilçedeki sivil örgütlerinin ilçeye yeniden bir Osman Gazi Heykeli dikilmesinin planlandığını, bu bağlamda da bölümleriyle ön görüşmeler yapıldığını bildirdi.

İlçenin ekonomik koşulları da göz önünde bulundurularak bu heykelin kendileri tarafından yapılmasının gerek rektörlükleri, gerek dekanlıkları tarafından uygun görüldüğünü anlatan Sabahat, ‘Aslı büst olmasına rağmen biz bu kez boydan 2,5 metre boyunda bir Osman Gazi Heykeli düşündük. 4. sınıf öğrencilerinden bir ekip kurarak çalışmalara başladık. Benim tarafımdan projesi yapılan bu heykelin yapımı yaklaşık 4 ay sürdü’ diye konuştu.

Hafik Belediye Başkanı Zeki Aydın ise CÜ’ye ve heykel için emek harcayan Nihat Sezer Sabahat ile öğrencilerine teşekkür etti.

– OSMAN GAZİ HEYKELİ-

Tarihi kaynaklarda, 1936 yılına kadar Hafik’te Türkiye’nin ilk anıt heykeli olarak kaldığı bildirilen Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi’nin heykelinin, kalkerli taşlardan yapılmış ve 3 parçadan oluşan 8-10 metrelik bir sütunun üzerine oturtulduğu, sütunun altında birkaç basamakla çıkılan kaidesinin bulunduğu belirtiliyor.

1936 yılında dönemin valisi tarafından yıktırıldığı ve 1943 tarihinde Sivas Müzesine intikal ettiği belirtilen heykelin yüksekliğinin 91 santimetre, göğüs genişliğinin 50 santimetre, baş yüksekliğinin 31 santimetre olduğu kaydediliyor.

Bir dönem Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin deposunda bekletilen heykel, şu anda geçen yıl açılan Sivas Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

YORUM YAPMAK İÇİN KAYIT OLUN. TIKLAYIN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*