Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında geçiş güzergahı konumunda bulunan Sivas, Türkiye’nin en fazla yerleşim birimine sahip ili olma özelliğini taşıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 28 bin 488 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Arnavutluk, İsrail, Ermenistan, Lübnan, Kuveyt, Malta, Bahreyn gibi birçok ülkeden büyük, Belçika, Hollanda ve Tayvan’a yakın yüz ölçümü olan Sivas dünyada 111 bağımsız, yarı bağımlı, özerk ülke ve bölgeden daha büyük bir alana yayılıyor.
Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine sınırı olan, ülkenin Doğusu ile Batısı arasındaki geçiş güzergahında yer alan Sivas, bu yüz ölçümü ile Konya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ili konumunda bulunuyor.
-2 BİN 22 YERLEŞİM BİRİMİ VAR-
Sivas, 2 bin 22 yerleşim birimiyle de Türkiye’nin en fazla yerleşim yerine sahip kenti özelliğini taşıyor.
Şehrin merkez ilçeyle birlikte 17 ilçesi (merkez ilçe, Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gürün, Gölova, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara), 38 belediyesi, 1246 köy ve 721 köy altı yerleşim birimi bulunuyor.
Anadolu yarımadasının ortasında, İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan kentin büyük bölümü Yukarı Kızılırmak, bir bölümü de Yeşilırmak ve Fırat havzalarında yer alıyor.
Yerleşim biriminin fazlalığına rağmen şehrin nüfus yoğunluğunun düşük olmasında, Sivas’ın göç vermesi en büyük etken olarak görülüyor.
Leave a Reply